Laatste week in Jitotol! - Reisverslag uit Jitotol, Mexico van Anna Ankoné - WaarBenJij.nu Laatste week in Jitotol! - Reisverslag uit Jitotol, Mexico van Anna Ankoné - WaarBenJij.nu

Laatste week in Jitotol!

Door: Anna

Blijf op de hoogte en volg Anna

12 April 2006 | Mexico, Jitotol

Hai allemaal!!

Er is ondertussen al weer een boel gebeurd hier! Vorige week hebben we elke dag of in de middag of in de ochtend workshops gegeven op de verschillende scholen hier in Jitotol. We hadden bijvoorbeeld een soort van raadspel over verschillende soorten afval en hoelang elk soort afval nodig heeft om te verdwijnen in in de natuur. Wisten jullie bijvoorbeeld dat kouwgom 5 jaar nodig heeft om te verdwijnen? En een fles van glas, 4 duizend jaar!? Ik niet! Dus niet alleen de kinderen leren wat, ik ben me er ook heel wat bewuster van! Als ik terug in Nederland ben ga ik zeker wat beter mn afval scheiden enzo. Maar dat is dan ook wel het probleem hier bij deze kinderen. We kunnen wel zeggen dat er moet worden gerecycled, maar er bestaan hier in dit dorp gewoon niet de mogelijkheden voor. Alleen het metaal wordt opgekocht en hergebruikt en kun je dus scheiden. Maar goed, we gaan er maar van uit dat het toch goed is om het te vertellen dat het in andere landen wel gebeurt en dat het belangrijk is. Gelukkig hebben we bij deze workshops onze kampleidster Julie, die het beste Spaans spreekt en al eerder dit soort workshops heeft gegeven, want ik vind het toch wel lastig om zomaar een verhaal over recycling af te draaien in het spaans voor 40 kinderen. Elke workshop was eigenlijk anders. Soms heel luidruchtig ( erg vermoeiend) soms te stil zonder enige respons op onze vragen (ook vermoeiend), maar meestal ging het wel goed. Na elke school hebben we nieuwe kinderen achter ons aanlopen en zijn we weer een beetje bekender in het dorp.
Afgelopen woensdag hadden we een soort van supriseparty georganiseerd voor Line, die 30 werd met muñeca vol met snoep die ze kapot moest slaan etc. Een aantal mannen die op het gemeentehuis werkt en van wie we spullen krijgen enzo zei dat iedereen ook aan hen vraagt wie we zijn, waar we vandaan komen enzo. Naar mij blijkt het meest te worden gevraagd, volgens hem was ik het nieuwe sexsymbool van het dorp......
Lang en blank, dat doet t hem hier dus.
Alles gaat eigenlijk wel goed dus.
Vrijdag ben ik alleen wel even goed ziek geweest, ik lag te rillen van de kou en daarna bleek ik 39,5 graden koorts te hebben! Ik had niet gedacht dat t zoveel was! Die avond zijn we nog naar de dokter gegaan en bleek ik fiebre tifoidea te hebben.Soort van buiktyfus is dat , wat je krijgt door besmet voedsel. Ik kreeg meteen een injectie om mn temperatuur te laten dalen en allerlei medicijnen, waaronder anticbiotica. Met die medicijnen ging het meteen wel veel beter, maar ik ben wel 2 dagen thuisgebleven terwijl de anderen eindelijk gingen zwemmen....
Met het project gaat het dus wel goed, natuurlijk blijft het veel wachten en de vraag of mensen komen opdagen op afspraken enzo. Vorige week zondag bijvoorbeeld heeft mexico ook de klok een uur naar voren gezet, maar het gemeentehuis, de politie en daarbij nog vele anderen in dit dorp hebben dat niet gedaan, wat afspraken vrij lastig maakt. Er wordt ook wel gezegd dat men het gebruikt als excuus om te laat te komen.
Ik blijf nu nog tot zaterdag hier en dan gaan we met zn vijven naar San Cristobal de Las Casas voor 2 nachten en daarna naar Palenque, waar vele Mayaruines zijn. Daarna ga ik waarschijnlijk alleen verder. Ik zie daar wel een beetje tegen op. Ben nu helemaal gewend aan deze groep en dit dorp! Maar goed ik wil natuurlijk ook nog naar de jungle en paradijselijke stranden!
Veel liefs Anna

• 12 April 2006 - 07:22

Jasmijn:

Wow An! Ik blijf t herhalen maar t klinkt echt allemaal supergaaf! Je krijgt daar wel ff een dosis nieuwe ervaringen zeg. Dat project klinkt ook heel leuk om te doen, echt stoer dat je dit allemaal gewoon doet!
    Heel veel succes nog en daarna veel plezier met reizen!
    x
    Jas
    PS. wel oppassen he, ook met gek eten enzo

• 12 April 2006 - 07:42

Esther:

Goh, de laatste week alweer, wat gaat dat snel zeg.. ach je kan altijd de klok een uurtje terugzetten als je wat langer wilt blijven ;-) Klinkt verder allemaal erg leuk en nuttig! Hasta la vista!
    ps: nog geen leuke lokale ambtenaar ontmoet?!

• 12 April 2006 - 10:05

Heleen:

Hey Anna,

San Cristobal en palenque zijn echt super mooi!!!! Echt leuk dat je daar heen gaat. Het klinkt het echt heel leuk wat je daar aan het doen bent.
    Veel plezier tussen de aapjes straks!

Liefs, Heleen

• 12 April 2006 - 11:16

Anna:

Ik zeg toch altijd al dat je model moet worden..Maar sexsymbool klinkt ook goed, haha.
    Ben je wel weer helemaal beter nu dan?
    X

• 14 April 2006 - 17:56

Gé:

beetje laat om te reageren maar we werden niet meer gewaarschuwd via een Email. Wordt maar gauw lekker heel erg bruin en zak een beetje door je knieen!
    liefs, je vader

• 15 April 2006 - 12:33

Rita Zwaan:

De slogan van Hans is altijd: overal zijn aardige mensen"en uit jouw berichtgeving klopt dat weer als een bus. Wat gaan 3 weken toch snel, zeker als wij in ons kikkerlandje met onze dagelijks leven bezig zijn.Ben benieuwd naar de verhalen voor je komende reisperiode want ik ben best een beetje jaloers.
    Liefs Rita.

• 15 April 2006 - 15:37

Inge:

Lieve An, wat leuk allemaal om te horen! Ik hoop dat je het nog allemaal heel leuk gaat hebben en dat het alleen reizen je gaat bevallen! Wel jammer dat je afscheid moet nemen, maar ja, je zal ook weer heel veel nieuwe dingen zien en mensen leren kennen en dat zal het zeker waard zijn!
    x